Livskvalitet med god mat och härliga resor

På bilden ovan ser ni en rätt som är mycket vanlig i Chile. Det är Sopaipillas, som är ett slags friterat bröd. Jag åt det första gången jag var på rundresa i Chile. Resor till Chile är ett måste för den som vill upptäcka god mat och dryck. Jag tycker det är en livskvalitet om något att kunna unna sig att resa och unna sig att äta gott. Det finns tre regioner i Chile där maten skiljer sig något åt, men det är mycket influenser från Spanska köket och det Andinska köket och traditionella inhemska ingredienser, samt inslag av europeiska kök. 

Recept på Sopaipillas

Självklart ska jag dela med mig av ett recept på Sopaipillas, missa inte att äta en om du är på resa i Chile, eller så testar du hemma själv först.

  • 5 dl skalad, rensad och tärnad butternut- spagetti- eller muscatpumpa
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk rumstempererat smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 5 dl neutral rapsolja

 

Avokadoröra:

  • 2 st avokado
  • 1 msk färskpressad citron
  • 1 liten pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl neutral rapsolja
  • Salt
  • Peppar


Pebre med tomat:

  • 2 st stora finhackade gula lökar
  • 3 msk aji chileno (chilensk vinägersyrlig chilisås.)Kan ersättas med harissa och 1 msk extra
  • vinäger)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk hett vatten
  • 4 st finhackade tomater
  • 0,5 kruka finhackad färsk koriander

Börja med pebren. Blanda löken, aji chileno, vitvinsvinägern och häll över det varma vattnet. Låt blandningen svalna.

Häll i de finhackade tomaterna och den finhackade koriandern. Blanda.

Fortsätt med avokadoröran. Gröp ur avokadon i en bunke eller i ett mixerglas.

Häll i citronjuicen, salta och peppra. Häll i oljan i en jämn stråle samtidigt som du mixar ingredienserna. När du har en fluffig ljusgrön kräm är avokadoröran klar.

Lägg pumpan i lättsaltat vatten och koka den så mjuk att den lätt går att mosa.

Lägg den färdigkokta pumpan i en stor bunke. Häll i vetemjölet, smöret och mjölken. Knåda ingredienserna till en smidig deg.

Mjöla bakbordet och kavla ut degen. Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas eller en kaffekopp och nagga plättarna med en gaffel.

Hett upp oljan i en stor lite djupare stekpanna eller använd en gryta. När temperaturen är 180 grader, eller när en bit av degen blir gyllene och frasig på någon minut i den heta oljan, är det dags att fritera.

Lägg i några plättar i taget och fritera dem i cirka 2 minuter. Därefter lägger du upp dem på hushållspapper för att låta överflödig olja rinna av och för att hålla dem frasiga. Strö över flingsalt. Gör du inte av med all deg går det bra att frysa in den för ett senare tillfälle.

17 okt 2018